14 augustus 2008

Slechte 3G ontvangst iPhone door slechte chip?

De laatste paar dagen zijn er wat discussies ontstaan over de slechte 3G ontvangst van de iPhone.

Dat de 3G ontvangst van de iPhone maar povertjes is, kan ik ook bevestigen uit eigen ervaring. Een collega met een Nokia 3G toestel (Nokia 6680) heeft perfecte ontvangst (alle balkjes) op het Proximus netwerk terwijl mijn iPhone ocharme maar 1 balkje ontvangst toont. In de open lucht heeft de iPhone wel goede 3G ontvangst. Vooral binnen is het dramatisch.

Volgens de verschillende mobiele operatoren ligt het niet aan hun 3G netwerk. Die werken naar behoren. OK, er is mischien niet overal 3G dekking, maar dat is een andere discussie.

De boosdoener zou de 3G chip zijn die Apple gebruikt in zijn iPhone3G: de nieuwe Infineon X-Gold 608. Hopelijk voor Apple kan die chip softwarematig aangepast worden. Zoniet zou het Apple een aardige duit kunnen kosten om alle iPhones met slechte 3G ontvangst te moeten vervangen.

Een wetenschapper aan de Universiteit van Gälve in Zweden heeft onderzoek gedaan naar de 3G ontvangst van de iPhone en heeft aangetoond dat die inderdaad niet goed is. Dat heeft het Zweedse blad Ny Teknik gepubliceerd.De iPhone is niet zo gevoelig voor het 3G signaal als andere toestellen en zal dus sneller de verbinding verliezen met de 3G zendmast. Ook de 3G snelheid is lager dan andere toestellen.

Ook CNet laat onderzoek doen naar de povere 3G ontvangst bij Stanford University Microwave Intergrated Circuits Laboratory en University of California Berkeley Wireless Research Center.

Geen opmerkingen: